THE CREATIVE AND TALENTED MAJA KARLSSON -------- (sv)(eng)

INFO

e-post: post(a)maja-k.com

Maja Karlsson arbetar främst med popmusik och har sedan 2001 släppt runt sexton skivor i egen regi, varav nio fullängdare. Under åren har Maja uppträtt under olika artistnamn för att avgränsa respektive projekt: Le Bombe, Just Like A Boy, 53CR37/SECRET och nu senast MAKEMAKE.

Varje projekt har på olika sätt undersökt gränserna för popmusik och balanserat mellan att vara tillgänglig och oroande, lättsmält och ångestfylld. Texterna har alltid haft en framskjuten plats. Förutom hos Just Like A Boy har de skrivits på svenska. Formen har pendlat mellan 90-talspoesi, böner och bekännelser, politiska upprop och vardagliga ögonblicksbilder. Innehållet kretsar ofta kring mental ohälsa och samhällets och kulturens spår i kroppen. Några återkommande motiv är otillräcklighet, flykt och hudens främlingsskap.

Sedan 2003 har Maja stått på scen med dessa projekt i Malmö, Göteborg, Stockholm, Helsingfors, Roskilde, Köpenhamn och Berlin, ofta i queera sammanhang.

2013 började Maja skriva texter inspirerade av hiphopen, efter att ha imponerats av den nya svenska vågen. Där såg Maja en angelägenhet och berättelser som verkade saknas inom övrig svensk pop. Dessa texter kom att bryta med allt Maja tidigare skrivit. I hiphopens form skrev hon ursinnigt och naket om erfarenheterna som transkvinna. MAKEMAKE tog form som ett svar på ett tomrum i vår kultur: avsaknaden av verkligt queer konst, alltså konst som inte ber om ursäkt och inte försöker förklara sig inför majoritetssamhället. MAKEMAKE ville skapa konst av och för monster.

Textmässigt rör sig MAKEMAKE i det som är obehagligt, opassande och genant. Formmässigt är det en hommage till hiphopen, med injektioner av Majas historia inom indiepop.

Förutom det egna artisteriet tar Maja uppdrag som kompositör, låtskrivare och producent. Maja var med och gjorde musiken till Athena Farrokhzads sommarprogram i P1 2014. Hon har också jobbat som musiker åt popbandet The Radio Dept på ett par turnéer i Asien.

(HEM)